diumenge, 10 de febrer de 2008

Videobloc o vloc

Un videobloc o vloc és una galeria de clips de vídeos, ordenada cronològicament, publicats per un o més autors. L'autor pot autoritzar altres usuaris a afegir comentaris o altres vídeos dins de la mateixa galeria.

De moment, el video requereix gran quantitat de recursos i d'ample de banda tant als servidors, com en els usuaris, i en general sol ho trobarem comprimit, o amb durades molt curtes.

Els vlocs o videoblocs són l'evolució lògica dels blogs, pel qual tradicionalment han utilitzat els seus mateixos sistemes i canals de distribució. En els seus inicis es codificaven vídeos de petita mida (340 x 280 píxels) que són penjats d'una pàgina web, però gràcies a la banda ampla i els nous codecs com el H.264/MPEG-4_AVC actualment es poden veure videoblocs en HD o mides molt semblants, l'estàndard actual són 640 x 480 molt utilitzat per al iPod i AppleTV, encara que molts videoblocs actualment estan utilitzant el format 16:9 o pantalla panoràmica, més propi de la televisió digital.

Per a la visualització dels vídeos en la web, el reproductor i el codec de vídeo del llenguatge Flaix d'Adobe s'ha establert com al més usat per a la visualització immediata des de la web i els formats MP4 o MOV per a la seva descàrrega directa o mitjançant l'ús de subscripcions via fitxers RSS.

Els videoblocs actualment es produeixen amb una qualitat molt elevada degut principalment a la baixada dels preus de la tecnologia necessària, tant maquinari com a programari, i els continguts cada vegada són de major qualitat, tant en la part tècnica (edició) com en la part no tècnica (contingut pròpiament dit).

Informació addicional

The BOB's el concurs de blogs internacional més conegut, en el 2007 va incorporar la categoria Videoblogs on un Videoblogs de Catalunya van ser seleccionat entre els 10 nominats internacionalment: JoanPlanas.com
Definició extreta de la wiquipedia, traduïda i adaptada.